Mit tegyek, ha vadat gázoltam?

Szeptemberben megkezdődik a szarvasok párzási időszaka, ami az utakon közlekedők számára is komoly veszélyeket rejt. Elmondjuk, mire figyeljünk, hogy ne járjunk így, és bár senkinek sem kívánjuk, hogy vadgázolásba keveredjen, azt is, mi a teendő, ha megtörténik a baj.

A rendőrség a hét elején figyelmeztetett, hogy újra itt az évnek az a szakasza, amikor megnő a vadbelesetek esélye, hiszen míg tavasszal a vadak aktivitása azért növekszik, mert olyankor hagyják el téli menedékhelyeiket, és élelmet keresve távolabb merészkedhetnek a megszokott területüktől, augusztustól novemberig előbb az őzek, majd a szarvasok párzási időszaka zajlik.

Az autósok szempontjából különösen veszélyes szarvasok ún. bőgése időjárási és földrajzi viszonyoktól függően először az ország nyugati részein kezdődik – Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében indul –, majd észak, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort.

A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, „se látnak, se hallanak”, ezért könnyen szaladhatnak ki az úttestre. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgékonyabbak.

Folytatás a Vezess.hu-n!

Ami biztos: ránk mindig számíthattok ha gyors és olcsó autómentésre van szükségetek Pest megyében vagy bárhol az országban!